Faq & betalingsregeling & onderhoud

Veelgestelde vragen

Ja, wij hebben het geluk dat we deze mooie processen al tientallen keren hebben mogen begeleiden. Samen met diverse kunstenaars hebben we al menig werk in opdracht tot uitvoer mogen brengen. Dit zijn zowel particuliere, zakelijke en overheids/gemeente projecten.

Omdat wij onze kunstenaars goed kennen en ruime ervaring hebben durven wij te zeggen dat we uw wensen goed kunnen vertalen naar de specifieke kunstenaar. 
Procesmatig zorgt het werken met ons als spil ook voor een versnelling en verbetering in het creatieproces. U hoeft als opdrachtgever niet na te denken over hoe u zult verwoorden of verbeelden wat u bedoelt en u kunt ook nog eens ongebreidelde feedback geven die gefilterd bij de kunstenaar komt. De kunstenaar kan vooral onbezonnen doorwerken met heldere instructies en bezig blijven met wat hem/haar energie geeft. 

Voorbeelden van werken in opdracht:

* Uzelf, partner, (klein)kinderen, (huis)dieren, of geliefden in beeld, dit kan zowel 2-D als in 3-D beeld.

* Een cadeau om een bijzonder moment te bezegelen, bijvoorbeeld een huwelijk, zoveel jaar samenzijn, afscheid, jubileum, geboorte, verjaardag.

* Een kunstwerk om (een deel van) de as van een overledenen in te bewaren.

* Een kunstwerk wat de identiteit van het bedrijf weergeeft en als relatiegeschenk gegeven kan worden aan werknemers/relaties.

* Kerstpakketten (vanaf 10 stuks of meer).

* Beelden voor in de publieke ruimte, rotondes of voor in het bedrijf. 

Iets anders voor ogen? Wij denken maar al te graag mee. 

Het kunstwerk waar uw oog op viel is op dit moment niet direct beschikbaar. Dit kan verschillende redenen hebben:
* het kunstwerk staat in optie
* het kunstwerk is op dit moment (nog) niet in de galerie
* het kunstwerk ligt bij de bronsgieter of moet nog afgewerkt worden
* het kunstwerk is in oplage en wordt op verzoek weer bijgemaakt

Er is geen vaste stelregel te geven van wanneer het werk precies af zal zijn wanneer er op ‘op bestelling’ staat. Wel kunnen wij u op de hoogte houden van het proces en u een betere indicatie geven als we weten om welk werk het gaat. 

Zeker. Wanneer u (digitaal) gevallen bent voor een van de kunstwerken met de vermelding ‘op bestelling’ dan kunt u deze alvast aanschaffen. 
Wij gaan u dan met veel plezier op de hoogte houden van wanneer het kunstwerk precies klaar zal zijn. Omdat we wachten graag belonen kunt u een extraatje verwachten. 

De GrachtenGalerie is buiten reguliere openingstijden ook op afspraak te bezoeken. Komt het u beter uit in de avond of ochtend vanwege een gedeelde agenda of werk, neemt u dan contact op via het contactformulier of bel naar de galerie op het nummer +31 6 10612756.

Ja, dit is in principe mogelijk. Wanneer je als kunstenaar wilt exposeren in de GrachtenGalerie, kun je je contactgegevens achterlaten via het contactformulier. Gelieve een online adres te vermelden waar wij het betreffende werk kunnen bekijken. Wanneer u niet over een website beschikt kunt u een mail met werken (in klein formaat) in de bijlage sturen naar: info@grachtengalerie.nl.Wij bespreken eenmaal per kwartaal de nieuwe aanmeldingen en laten zo spoedig mogelijk weten of wij geinteresseerd zijn in een samenwerking.

> 500 euro

Bij een TOTAALbedrag van minder dan 500 euro verschijnt in de winkelmand de optie voor aangetekend en verzekerd versturen. Wij verzenden niet op een andere wijze tenzij expliciet bij ons aangevraagd. Daarvoor kiest u dan de optie ‘ophalen’. We kunnen dan later afstemmen hoe we op een andere wijze kunnen verzenden.

< 500 euro of meer

Bij een TOTAALbedrag boven de 500 euro dragen wij de verzendkosten. Het werk zal goed ingepakt en verzekerd verzonden worden.

Sommige werken lenen er zich niet voor om verzonden te worden wegens de kwetsbaarheid van het werk. Deze zullen in overleg afgeleverd worden.
Indien ze toch verzonden dienen te worden wordt een speciale bekisting getimmerd op maat. De eventuele meerprijs hiervan wordt eerst met u besproken.

< Buitenlandse leveringen

Klein formaat kunstwerken kunnen binnen Europa verzekerd verzonden worden via verschillende partijen. Bij bedragen boven de 3000 euro is dit gratis.
Voor grote of kwetsbare werken wordt altijd een speciale verpakking op maat gemaakt. We hebben goede koersen bij verschillende verzendmaatschappijen en in samenspraak zoeken we altijd de beste voor u uit. We hebben ruime ervaring met het zo soepel mogelijk laten verlopen van dit proces. Wanneer er een deadline is waarop u het werk geleverd zou willen krijgen neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op zodat we onze timmermensen aan het werk kunnen zetten en zo snel mogelijk een spoedlevering kunnen regelen.

N.B. Door de huidige crisis kunnen wij helaas niet garanderen dat wij aan onze standaard levertijden kunnen voldoen. De GrachtenGalerie kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor vertragingen in de levering wanneer de oorzaak hiervan bij de bezorgdienst ligt.

 

Betalingsregeling

De dames van de GrachtenGalerie begeleiden u graag bij de aankoop van uw kunstwerk. Naast dat alle kunstwerken te koop zijn, bieden wij meerdere mogelijkheden zoals een kunstkoopregeling, het huren van kunst of een vrijblijvende optie, een photoshopservice en ‘op zicht plaatsing’ om tot een juiste beslissing te komen.

Onze kunstkoopregeling is rentevrij. Op die manier kunt u alvast genieten van een kunstwerk terwijl u het hele bedrag niet in een keer hoeft te betalen. 
U doet een aanbetaling van 25% van het totaalbedrag en het restantbedrag kunt u in maximaal 15 termijnen rentevrij aflossen.

Het minimale maandbedrag is €50,-.

Omdat het een particuliere regeling betreft is deze in samenspraak af te stemmen op uw wensen en mogelijkheden. 

U heeft een kunstwerk gezien van 3750 euro. 

De aanbetaling voor het kunstwerk is minimaal 25%:
Aanbetaling: 937.5 euro

Het restantbedrag van 3750-937.5=  2812.5 euro
De maximale looptijd zonder uitzondering is 15 maanden.
15 renteloze termijnen van: 187.5 euro per maand.

Zelf houden we meer van ronde bedragen.
In dit geval zou u bijvoorbeeld voor de volgende constructie kunnen kiezen:

Aanbetaling: 950 euro
Restantbedrag: 3750-950 = 2800 euro
14 renteloze termijnen van: 200 euro per maand.

Wanneer u geen garantstelling in wilt laten vullen dan is een korter lopende constructie dan 6 maanden benodigd, bijvoorbeeld:

Aanbetaling: 1650 euro
Restantbedrag: 3750-1650= 2100 euro
6 renteloze termijnen van: 350 euro per maand.

.

Kunst onderhouden

Het is altijd goed om uw kunstwerk hier en daar te onderhouden. Hoe dit moet verschilt per materiaal.

Hieronder vindt u een beschrijving hoe u uw kunst het mooist houdt.

Bij een bronzen beeld dient de patina geconserveerd te worden. Onder invloed van natuurelementen zal een gepatineerd bronzen beeld een zekere mate van oxidatie ondergaan. Deze oxidatie vindt plaats aan de oppervlakte, wat betekent dat de patina alsmede de onderliggende bronzen laag wordt aangetast. Om dit te voorkomen dient u het beeld 2x per jaar, in het voor- en najaar, met een kleurloze was in te wrijven. Hiervoor gebruikt u het beste een blanke bijenwas. Het gebruik van andere wassoorten wordt afgeraden. 

Het aanbrengen van de was 

Voordat u de was aanbrengt dient u het beeld met warm water en een zachte spons schoon te maken. Het gebruik van een schuurspons wordt afgeraden omdat deze de patinalaag aan kan tasten. Wanneer het beeld goed droog is wrijft u met een zachte doek met daarop een ph neutrale was het beeld in. U laat de was een dag intrekken en daarna poetst u deze licht uit. 

Wanneer er vogelpoep op uw beeld terecht is gekomen, dient u dit direct te verwijderen met lauw water en een zachte spons. Let op dat u hierbij geen heet water gebruikt, omdat dit de patinalaag aantast. U kunt voor het schoonmaken ook gebruik maken van een bijenwas of kleurloze schoenpoets. 

Mocht uw beeld dof zijn geworden en de gouden glans eraf zijn, dan kunt u uw beeld voorzichtig inwrijven met brasso en uitpoetsen met een zachte doek. 

Met behulp van water en groene zeep kunt u een stenen beeld weer oppoetsen. Vogelpoep dient direct verwijdert te worden, daar de zuren hierin vlekken kunnen veroorzaken. U kunt dit verwijderen met een borstel en water. 

Het schoonmaken van een betonnen beeld kunt u het beste doen met een mengsel van water en chloor of bleek (10% verdunning). U smeert het beeld in met het mengsel en borstelt daarna de plekken waar de aanslag zit. Vervolgens spoelt u het beeld af met water. Gebruik hiervoor nooit een hogedrukspuit. Het gebruik van een hogedrukspuit wordt voor alle tuinbeelden afgeraden, daar de kracht van het water ervoor kan zorgen dat er stukjes materiaal af kunnen brokkelen. Een tuinbeeld dat verkleurt is, kunt u het beste schoonmaken met een zachte borstel en water.

U kunt een keramieken beeld bij lichte vervuiling afspoelen met water. Wanneer de vervuiling groot is dan kan in een keramiekoven het vuil worden verbrand. Is het werk gelijmd dan zal daar echter wel schade aan ontstaan. Neemt u voor advies en mogelijkheden contact met ons op. 

Of een keramieken beeld vorstbestendig is hangt af van de porositeit van het beeld. Voor alle keramieken beelden geldt dat er opgepast moet worden dat er op of in het beeld geen vocht-plas gevormd kan worden. Dit kan het beeld bij vorst laten barsten. U kunt dit voorkomen door bij vorst een plastic zak over het beeld heen te doen. 

De porositeit per keramieken beeld 

– Aardewerk, laag gestookt, poreus: niet winterhard.

– Aardewerk hoog gestookt(vanaf circa 1150 graden); enigszins poreus: soms winterhard

– Raku, laag gestookt, zeer poreus: niet winterhard – kan vorstbestendig gemaakt worden door middel van speciale impregneermiddelen. 

– Steengoed (hoog gestookt vanaf 1200 C); weinig poreus, winterhard. 

– Porselein (hoog gestookt), niet poreus; winterhard. 

Bij het schoonmaken van een schilderij wordt er onderscheid gemaakt tussen een oppervlaktereiniging of een vernis-verwijdering. 

Het weghalen van oppervlaktevuil, welke kan ontstaan door bijvoorbeeld nicotine- of roetaanslag, dient door een restaurateur te worden uitgevoerd. De schoonmaakkosten zijn afhankelijk van de grootte van het schilderij, de verflaag en de staat van het linnen. 

Een vernis-verwijdering is een langduriger proces en brengt ook hogere kosten met zich mee. Het vernis kan in de loop der jaren bruin verkleuren. Bij een vernis-verwijdering moet er nog preciezer en  voorzichtiger gewerkt worden. De vernis moet met een oplos-mengsel zacht worden gemaakt en dan met wattenstaafjes opgezogen en opgeveegd worden. Soms komen tijdens dit proces oude restauraties tevoorschijn welke niet goed zijn gedaan. Die moeten dan ook opnieuw gerestaureerd worden. 

Een acryl- en olieverfschilderij kunt u het beste niet achter glas inlijsten. Dit omdat de kwaliteit van deze verfsoorten met de tijd steeds beter wordt, wat ervoor zorgt dat de schilderijen niet zullen verkleuren. 

In tegenstelling tot een acryl- en olieverfschilderij, kunt u een aquarelschilderij, giclée print en pentekening wel inlijsten. Het wordt aangeraden hierbij wel een passe partout te gebruiken, zodat de tekening niet tegen het glas aankomt. Mocht er condens achter het glas komen, dan kan dit de prent beschadigen. Qua type glas wordt museumglas, ‘half’-museumglas en optium museum acrylic (kunststofvariant) geadviseerd. Wij adviseren u met een goede lijstenmaker te overleggen voor de beste keuze.

 

Het kan gebeuren dat een canvas slap gaat hangen of gaat plooien door onder andere temperatuurverschillen, het regelmatig verplaatsen van het schilderij of door vocht. Om te voorkomen dat er speling in het hout komt kunt u kruislings spieltjes plaatsen in de hoeken van het houten frame en deze voorzichtig aantikken met een hamer. Heeft u er al spieltjes inzitten dan kunt u het canvas weer strak krijgen door de spieltjes te verwijderen en opnieuw te plaatsen.

Bij een acrylverfschilderij op canvas kan ook de achterkant van het schilderij nat gesproeid worden met een plantenspuit. Na het drogen zou het canvas weer strak gespannen moeten zijn, alsof je tegen een trommel aantikt. 

Wanneer u met bovenstaande methoden het canvas niet strak krijgt kunt u contact opnemen met een specialist om het canvas opnieuw te laten opspannen.

Plexiglas geeft uw werk de beste bescherming. Maar er kan niet met elk willekeurig schoonmaakmiddel op worden gepoetst wanneer er bijvoorbeeld stof, vingerafdrukken of andere vlekken op zitten. Het is belangrijk dat u een krasvrij doekje gebruikt als u over het werk heen veegt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een brillendoekje. Besprenkel het met ISOPROPYLALCOHOL of een gelijkaardig product. Wrijf zacht over het oppervlak totdat de vlekken zich met de alcohol hebben opgelost. Zorg ervoor dat u niet te veel druk op het oppervlak uitoefent om geen statische electriciteit te creëren. Statische elektriciteit trekt namelijk nog meer stof aan.

Het gebeurt wel eens dat door een onoplettendheid krassen in het beeldoppervlak zijn opgetreden. Op een mat oppervlak is het onmogelijk krassen te verwijderen zonder zichtbare sporen na te laten. Op een glanzend oppervlak kunt u de krassen er zelf handmatig of met een poliermachine uithalen.

Tip: Heeft u in uw omgeving een carrosseriebedrijf dan kunt u het best daar naartoe stappen. Deze mensen hebben ervaring met het weghalen van krassen op glanzende oppervlaktes.

Indien u het zelf wil doen dan vindt u in bijna elke “Doe het zelf” zaak de nodige producten om krassen uit plexi en glanzende oppervlaktes te verwijderen. Enkele merken die poelier-benodigdheden verkopen: Festool, Unipol, Burnus. Meestal moet u twee producten gebruiken: Een ruwer materiaal om de kras weg te halen en een fijner materiaal om terug je glans aan te polijsten. Een beetje geduld en systematisch werken is hier de boodschap.

Neem contact met ons op via info@grachtengalerie.nl zodat wij u kunnen helpen. Het is handig als u een foto van het werk meestuurt.